Neden Film İzlerken Patlamış Mısır Yiyoruz?

19 Şubat 2015

Patlamış mısır pazara girdiğinden beri sinemayla eşleştirilmiş bir atıştırmalık. Film ve patlamış mısır ayrılmaz ikili. Peki bunun nedeni nedir? Neden film izlerken patlamış mısır yiyoruz? Patlamış mısırın tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Başlangıcı da sinema sektörüyle kesişiyor. Sektörün Büyük Buhran zamanında neredeyse çökmüş olan pazarda yeni yeni filizlenmeye başladığı zamana dayanıyor.

Yaklaşık 8000 yıl önce mısır Meksika ve Güney Amerika’daki çayırlardan işlenerek elde ediliyordu. Bu işlenmiş darı günümüzde yediğimiz patlamış mısırdan çok farklıydı. Patlamış mısır adı mısırın kırıklı kısımlarının şişmesiyle bağlantı kurularak verilmiştir. Andrew Smith Üst Kültür: Patlamış Mısırın Sosyal Tarihi adlı kitabında ‘Patlamış mısır kuzey ve güneye gitti fakat sadece Güney Amerika’da hayatta kaldı.’ Şeklinde açıklamıştır. Sonunda mısır ticaretle birlikte kuzey kesime gitmiştir. Smith yine aynı kitabında patlamış mısırın kuzeye getiriliş hikayesini şu şekilde açıklamıştır: ‘Çoğu Kuzey Amerikalı balina avcıları Şile’ye gitti, çeşitli patlamış mısır seçenekleri buldu ve onları 19. Yüzyılın başlarında New England’a getirdi.’

  
Patlamış mısır, Kuzey Amerika’nın doğu bölgelerine girdikten sonra, çok kısa sürede bölgede yayıldı. Patlamış mısırı yiyenler; şişmiş, patlamış haldeki mısırı garip bir şekilde eğlendirici buldu. 1848 yılında atıştırmalık yiyecek olarak patlamış mısır, Amerikan Deyimleri Sözlüğünde yer alacak kadar yaygın ve popüler bir hale gelmişti.

Patlamış mısır kelimenin tam anlamıyla sahnede patladı ve her yerde yaygın hale gelmeye başladı. Özellikle sirk ve fuar gibi eğlence yerlerinin vazgeçilmezi olmaya başladı. Yiyecek ve içeceğin girmesinin yasak olduğu tiyatro dışında patlamış mısır her yere girdi. Patlamış mısırın bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biri hareketli olması. Kolay yapımı ve mısırın kendine özgü poşetiyle satılmasından dolayı kolaylıkla yenilen bir atıştırma olmasından dolayı.



1885 yılında Charles Cretor tarafından buharla çalıştırılan patlamış mısır makinesi icat edildi. Seyyar makine açık havada gerçekleştirilen sporlar, sirkler ve fuarlar için ideal bir makine oldu. Sadece seyyar olması değil aynı zamanda mutfaksız bir yerde hemen kolayca hazırlanması patates cipsi yerine tercih edilmesini sağladı.
Patlamış mısır o yıllarda çok hızlı bir şekilde yayıldı. Ama hala sinema salonunda patlamış mısır kendine bir yer bulamadı. Sinema salonları patlamış mısırı istemiyordu. Çünkü sinemanın da tiyatro gibi insanların akıllarına yerleşmesini istiyorlardı. Bu durumu Smith “Büyük, muhteşem halılar sinema salonlarını süslüyordu ve onların patlamış mısır tarafından kirletilmesini istemiyorlardı” şeklinde açıklıyordu.

Sinemalar film izlenirken dikkat dağıtıcı sesleri çıkartan yiyeceklerin bozacak salonda yenmesini istemiyordu. 1927 yılında filmlere müzik eklendi ve 1930lu yıllara gelindiği zaman sinema seyircisi haftada 90 milyona ulaştı. Patlamış mısır pek çok sektörde kendine pay elde etmesine rağmen sinemalar hala temkinli yaklaşıyorlardı.
Büyük Buhran hem sinemaya hem de patlamış mısıra mükemmel fırsatlar sundu. Yaşanan bu büyük kriz oyalanmak için ucuz aktivite bakan insanları sinema salonlarına çekti. Patlamış mısır o zamanlarda sadece zengin insanların alabileceği lüks tüketim ürünlerine giriyordu. Patlamış mısır patlağı satıcılar için ucuz ve karlı. Hem de çok uzun yıllar boyunca bozulmadan durabiliyor.


1930lu yılların ortalarında Dallas sinema salonları zinciri patlamış mısır makinelerini 80 salonunda kurdu. 2. Dünya Savaşı’nda patlamış mısır ve sinema salonları evleniyorlar. Savaş zamanında şeker kıtlığı nedeniyle şeker ve soda gibi tercih edilen atıştırmalıkların yerini yavaş yavaş patlamış mısır alıyor.
1945 yılına gelindiği zaman ise patlamış mısır ve sinema artık ayrılmaz ikili. Amerika’da tüketilen mısırın yarısından fazlası sinema salonlarında tüketiliyor. Sinemalar filmden önce lobideki atıştırmalıkları gösteren kısa, tanıtıcı reklamlar göstermeye başladı. Gösterilenler arasında tartışmasız en ilgi çekicisi ‘Hadi Lobiye Gidelim’ adlı reklamdı. Bugün ise en etkili reklamlar mısır poşetinin üstüne konulan reklamlar.

Pazarda gitgide emin adımlarla yürüyen patlamış mısır günümüzde artık sinemaların vazgeçilmezi. Öyle ki sektörde ayırt edici olabilmek için artık mısır poşetlerinin tasarımı da ayrı bir önem taşımaktadır. Kullanışlı ve dikkat çekici bir mısır poşeti sayesinde ön plana çıkabilirsiniz. Mısır poşetlerinin üzerine reklam da verebilirsiniz. Böylelikle sinemaya gelip patlamış mısır alan kişilere ulaşmış olursunuz. Bu da sinemaya haftada giden kişi sayısına bakılırsa oldukça iyi bir rakam.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.