En Çok Çay Tüketen Ülkeler

04 Şubat 2015

Dünyanın en çok çay içen ülkeleri sıralandı

Birbirinden farklı istatistikleri derleyip paylaştığı haberlerle son günlerin popüler sitesi Quartz , dünyanın en çok çay içilen ülkelerini sıraladı.

Toplamda Çin en çok çay tüketilen ülke olurken kişi başına en çok tüketilen ülkeler hangileridir diye bakacak olursak karşımıza çok farklı bir tablo çıkıyor. Listenin ilk sırasında açık arayla tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye var.

Euromonitor ve World Bank’tan toplanan verilerle oluşturulan tablo şu şekilde (1 pound ≈ 0.5 kilogram):
Çay, evrensel olarak içilen bir içecektir. Sudan sonra dünyada en çok popüler içecektir. Bir arkadaşınızı üzgün gördüğünüzde, ona çay hazırlarsınız. Dışarda lapa lapa kar yağdığında soğuktan korunmanın yolu bir fincan çaydır. İşe geldiğinizde maillerinizi kontrol ederken ince belli bardakta çay size eşlik eder. Aslında çay neredeyse her durumda içilebilen bir içecektir.

Pazar kahvaltılarımızın vazgeçilmezi, akşam keyiflerimize eşlik eden çay gündelik yaşantımızın olmazsa olmazıdır. Güzeli tavşankanı olan olsa da kimimiz açık içer kimimiz de şekerli tercih eder.

Yoğun ve yüksek tempolu bir günün ardından adeta bir terapi gibi gelir. Bu nedenle dünyaca ünlü Avustralyalı şair Peter Altenberg tarafından “ruh banyosu” olarak tanımlanan çay, günümüzde sudan sonra en çok tercih edilen içecek olmayı sürdürüyor. Çayı sadece bir içecek olarak görmemek gerekir. Çay tüm dünyada misafirperverliğin güçlü bir işaretidir. Çayın içimi ve sunumu o kültür hakkında bize birçok şey söylemektedir. Çayın sahip olduğu köklü tarih de çay kültürünün oluşmasında etkili olmuştur.

Dünyanın genelinde en çok tercih edilen içecek aynı olsa da sunumu kültürden kültüre farklılık göstermektedir. Her kültür kendine özgü sunumlar ve merasimler oluşturarak adeta çay içmeyi taçlandırmışlardır. Yapımından sunumuna, sunumundan içimine hepsi ayrı bir sanattır.

Kazakistan’da yapılan araştırmalar göstermiştir ki ülkenin %99’u her gün çay içiyor. Çay içenlerin % 50’si günde 4 bardaktan fazla çay tüketme alışkanlığına sahipler. Kazakistan çay tüketiminde yüksek sıralarda yer almasına rağmen kendi çayını yetiştirmeyen ülkelerden biri. Bundan dolayı kazakistan’da içilen çay Çin, Sri Lanka ve Hindistan’dan ithal edilmektedir. 

Tüketilen çayın çoğunluğu sıcak servis edilmektedir. Diğer pek çok ülkede olduğu gibi Kazakistan’da da misafire çay ikram etmek adettendir. Sunulan bir çayı reddetmek ise kabalık olarak tanımlanmaktadır. Gerçi kim bir fincan sıcak çayı geri çevirebilir ki?

Katar, tıpkı komşularının olduğu gibi kusursuz Arap tarzıyla ünlüdür. Bu nedenle Orta Doğu ülkelerini ziyaretiniz esnasında bir fincan karak ikram edilmesi sürpriz olamaz. Karak Katar’a özgü bir çaydır. Güçlü bir tat vermek için servis edilmeden önce kaynatılır ve sütle servis edilir. Katar aynı zamanda da çay marketler zincirinin de evidir. Çay Zamanı adını verdikleri bu zincirler ülkenin neredeyse her yerine yayılmıştır.

Komşusu Katar gibi Kuveyt de Arap kültürünün misafirperverliğine sahip ülkelerden biri. Bu nedenle oluşturduğumuz top 10 listesinde olması hiç de şaşırtıcı değil.
Kuveyt kültüründe eğer size sunulan çayı reddederseniz çayı sunan kişiyi küçümsemiş olursunuz. Evde, ofiste hatta kafede dahi sunulmuş olsa dahi bu şekilde görülür. Kuveyt’te çay genellikle çerez veya şeker eşliğinde sıcak servis edilir. Kuveyt çayı genellikle siyahtır. Zaman zaman içine birkaç farklı tat verici madde eklenerek de servis edilir. Limon ve nane çayın içine konulan en popüler şeylerdir. Eğer limonu çok sevmiyorsanız bu sizin için bir problem oluşturabilir. Sunulan olan limonlu çayı reddedip, Kuveytli ev sahibini gücendirmek istemezsiniz.Komşusu Katar gibi Kuveyt de Arap kültürünün misafirperverliğine sahip ülkelerden biri. Bu nedenle oluşturduğumuz top 10 listesinde olması hiç de şaşırtıcı değil.
Kuveyt kültüründe eğer size sunulan çayı reddederseniz çayı sunan kişiyi küçümsemiş olursunuz. Evde, ofiste hatta kafede dahi sunulmuş olsa dahi bu şekilde görülür. Kuveyt’te çay genellikle çerez veya şeker eşliğinde sıcak servis edilir. Kuveyt çayı genellikle siyahtır. Zaman zaman içine birkaç farklı tat verici madde eklenerek de servis edilir. Limon ve nane çayın içine konulan en popüler şeylerdir. Eğer limonu çok sevmiyorsanız bu sizin için bir problem oluşturabilir. Sunulan olan limonlu çayı reddedip, Kuveytli ev sahibini gücendirmek istemezsiniz.

Artık Arap ülkelerinde misafirperverliğin göstergesinin çay servis edilmesi olduğunu ve asla reddetmemiz gerektiğini biliyoruz.
Son yıllarda tüm dünya sağlık konusunda daha bilinçli olmaya başladı. Dünyada genel olarak sağlık konusunda daha haberdar. Yeşil çay gibi bitkisel çayların tüketimi gitgide artmaktadır. Yeşil çayın sahip olduğu yararları ayrı bir makale konusu olabilir.

>

Seyşeller 150 adadan oluşan ada ülkesi. Afrika’nın doğusunda, Madagaskar’ın ise kuzeydoğusunda yer almaktadır. Herhangi bir Afrika bölgesinden çok daha az nüfusa sahip olmasına rağmen ada halkı çaya tapıyor. Sahip olduğu sıcak iklimi adalıların kendi çaylarını yetiştirmelerine olanak sağlamaktadır.
Seyşeller adalarından biri olan Mahe, 1962 yılında kurulan Çay Fabrikasına ev sahipliği yapmaktadır. Çay Fabrikası adanın çay ihtiyacını karşılamanın yanı sıra aynı zamanda da turistler için görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Seyşeller çayı 5 ana tattan oluşmaktadır: vanilya, nane, portakal, tarçın ve limon. İsteğe bağlı sütle sıcak servis edilir.

Listemizdeki ikinci Afrika ülkesi Moritanya. Afrika’nın batı kıyılarında yer alan bu şirin ülkede çayın seremonisi vardır. Bu ülkede çay; yeşil çay, şeker ve nane yapraklarıyla birlikte “üçlü” sunulur.
İlk çayın tadı diğerlerine nazaran daha acıdır. Bu çayın tadını acı bulanlar için şekerli süt ekleme seçeneği bulunmaktadır. Moritanya’da çay genellikle yemeklerden sonra misafir gelmişse servis edilir.

Fas’ta o kadar çok çay çeşidi var ki nüfusun genel olarak çay tüketim alışkanlıklarını söylemek çok zor. Bu kadar çeşit arasında en popüler olanını söylemek zor ama nane çayı yaygın olarak tercih edilen çeşittir. Bu Magrebi tarzı çay nane yapraklarıyla birlikte sıcak servis edilir. Fas’ta genelde aromalarla ya da baharatlarla tatlandırılmış yeşil çay içilir. Fas nane çayı, nane yapraklarıyla hazırlanmış yeşil çaydır. Fas tarzı naneli çay, bütün Arap dünyasında yaygın şekilde tüketilir. Sadece yemekler eşliğinde değil, gün boyu sürekli içilir. Misafirperverliğin göstergesi bir içecek olup özellikle konuklar geldiği zamanlar olmazsa olmazlardandır. Fas’ta yemekleri kadınlar pişirirken çayı hazırlamak bir erkek işidir ve evin reisi tarafından hazırlanır.

İngilizlerin meşhur beş çayının hikayesi saraydan geliyor. Gün boyunca neredeyse her zaman içilen çay, özellikle sabah kahvaltıda olmazsa olmazlardan. Uluslararası üne sahip olan İngiliz markası Earl Grey’in en çok kahvaltı için seçenekleri mevcut.
Genellikle siyah çay tercih edilmesine rağmen bazen limon ve sütle servis edilmektedir. Çayın yanında ise küçük sandviçler ve el yapımı çay pastaları tercih edilir.
18. Yüzyılda ülkede aristokrasi sınıfının sarayda tükettiği bir içecek olarak karşımıza çıkar. Günümüzde beş çayının hala asaletin simgesi olarak görülmesi buna dayanmaktadır. Bugün tüm sınıflar ve kuşaklar arasında tercih edilen popüler bir içecek. İngilizlerin çaya yaklaşımı çayı keyif kültürlerinin temel parçalarından biri olarak gördüklerini kanıtlar niteliktedir.
Günümüzde İngilizlerin çoğunun gündüz saatlerinde çalışıyor olması bu geleneğin ölmeye yüz tutması tehlikesini beraberinde getirse de çoğu İngiliz ailesi açısından en azından ailenin bir araya gelmesi için günün tek fırsatı olan Beş Çayı alışkanlığını sürdürmeye gayret ettiği bilinmektedir.

İrlanda’daki çay karışımlarının çoğunluğunu kökü Assam çayına uzanan siyah çay oluşturmaktadır.
Lyon ve Barry, İrlanda çay pazarında iki önemli paya sahip önemli şirketlerdir. Çay İrlanda’da 19. Yüzyılda İrlandalı aristokrasi sınıfı tarafından tercih edilen bir içecekti. O günlerde aristokrasi sınıfı Hindistan’dan ithal edilirdi.
İrlanda’da çay genellikle sıcak, süt ve şeker seçenekleriyle servis edilir. Günde kişi başına 4 bardak çay tüketilir.

Listenin başında hepimizin de tahmin ettiği gibi Türkiye yer almaktadır. Çayın bizim kültürümüzde yeri ve zamanı yoktur. Belki de bu nedenden dolayı kişi başına en çok çay tüketilen ülkeyiz. Diğer ülkelerden daha geç, sadece 20. Yüzyıldan itibaren tüketilmeye başlanmıştır. Kahvenin pahalılaşmasıyla birlikte alternatif olarak sunulan çay, çok kısa sürede birinciliği almıştır.
Esas olarak ince belli bardakta içilen çay sıcak ve şekerle servis edilir. Tavşankanı olanı makbul olsa da kimisi açık sever, kimisi bol şekerli.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.